Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας 2022: Το θέμα.

  • Άρθρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (ITD) 2022 έρχεται στις 8 Μαΐου!

Be Aware. Share. Care: Συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα για τη βελτίωση της γνώσης για τη θαλασσαιμία.

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι το θέμα για τη Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (ITD) 2022 είναι Be Aware. Share. Care: Συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα για τη βελτίωση της γνώσης για τη θαλασσαιμία.”

ενημερώσου

μοιράσου

νοιάσου

Αυτή τη Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας αναγνωρίζουμε και γιορτάζουμε τη δύναμη της γνώσης.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας (ITD) 2022 είναι μια ανοιχτή έκκληση για δράση προς όλους τους υποστηρικτές να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλασσαιμία και τον παγκόσμιο αντίκτυπό της και να μοιραστούν βασικές πληροφορίες και γνώσεις για την υποστήριξη της καλύτερης δυνατής υγειονομικής, κοινωνικής και άλλης φροντίδας των ασθενών με αυτή τη νόσο.

Το θέμα επιδιώκει να εμπνεύσει κάθε άτομο να συνεισφέρει, σε προσωπικό επίπεδο, στην καταπολέμηση της θαλασσαιμίας και χρησιμεύει ως ισχυρή υπενθύμιση ότι ο καθένας έχει έναν ουσιαστικό ρόλο να παίξει και την ευθύνη να δράσει.

Be Aware. Share. Care

Η άγνοια δεν είναι ευδαιμονία

Σήμερα, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια επίπτωση της θαλασσαιμίας, ελλείψει ή ελλείψεις αποτελεσματικών, εθνικά συντονισμένων προγραμμάτων πρόληψης στις περισσότερες χώρες που πλήττονται από τη διαταραχή, η ευαισθητοποίηση και η γνώση ακόμη και για τα βασικά στοιχεία της πρόληψης και διαχείρισης της πάθησης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες  στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των φορέων της διαταραχής ή/και των ίδιων των ασθενών.

Η άγνοια, η έλλειψη γνώσεων για συγκεκριμένες ασθένειες και η κακή παιδεία για την υγεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, όπου πάνω από το 80% των ασθενών με θαλασσαιμία γεννιούνται και ζουν! Δεν έχουν μόνο σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της υγείας, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν διχασμό στην κοινωνία και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής.

Πρέπει να επιτρέψουμε στους ασθενείς και στην κοινότητα γενικότερα να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και στους πόρους που θα ενισχύσουν την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν προληπτικά μέτρα, να αλλάζουν στάση απέναντι στους φορείς ή/και ασθενείς με τη νόσο και να προστατεύουν και να διαχειρίζονται καλύτερα την υγεία τους.

Κάνοντας την αλλαγή μαζί

Η βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλασσαιμία είναι μια καλή αρχή. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να μεταφέρουμε και να ανταλλάσσουμε αξιόπιστες πληροφορίες και γνώσεις σε διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς, καθιστώντας τις προσβάσιμες σε ανθρώπους ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και υποεξυπηρετούμενες περιοχές και κοινότητες του κόσμου.

Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι αν ενεργήσουμε συλλογικά!

INTERNATIONAL-THALASAEMIA-DAY
ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ-ΔΙΚΤΥΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ • ΜΟΙΡΑΣΟΥ • ΝΟΙΑΣΟΥ

#BeAwareShareCare
#ITD2022
#InternationalThalassaemiaDay

Συνέχεια…